Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 20 lipca 2017

Sałatka na pieczarkowym cieście

Upał niemiłosierny, a ja zamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak po nich widać- sałatka przygotowana była na wielkanocne święta, a o tych już każdy zdążył zapomnieć. 
Skąd pomysł na takie połączenie? Ogromnie ciekawiło mnie ciasto pieczarkowe, które spotkałam na blogu Kolorowy Przepisownik, a że sałatkę leśną już też dawno chciałam zrobić, to tak je sobie pomieszałam, poplątałam i wyszło to oto cudo :) 
Zastanawiacie się pewnie jak taką sałatkę podzielić? Prawda jest taka, że jeśli podajemy ją na talerzykach jako "porcję", to najlepiej pokroić ją zaraz po wyjęciu z lodówki, mocno schłodzoną. Sałatkę, która stoi ileś tam na stole i co prawda cieszy oko- później ciężko podzielić, bo jednak ta górna przekładana warstwa nie jest już taka stabilna. Nie wiem jak jest w przypadku sałatki leśnej, ale skoro to podobne przełożenie, to obawiam się, że jest podobnie tylko nikt o tym nie pisze 😜 A może się mylę? Jeśli tak, to piszcie i wyprowadzajcie mnie z błędu ;)

Składniki na tortownicę o śr 26cm

Spód pieczarkowy:

6 jajek
200g pieczarek
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
Masło do wysmarowania spodu formy

Sałatka:
1 duży słoik pieczarek lub 2 małe
1 słoiczek marynowanych podgrzybków
1 puszka kukurydzy
1 słoik marynowanej papryki
4 ogórki konserwowe
2 piersi z kurczaka
1 duży pęczek szczypiorku
5 jajek
½ pora

Dodatkowo:
3 łyżki oleju
5 łyżek majonezu
3 łyżki pikantnego ketchupu
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros”

Sposób przygotowania

Spód pieczarkowy:
Pieczarki ścieramy na tarce lub w miarę drobno miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy siemię lniane i pieprz. Odstawiamy mikser i powoli dodajemy pieczarki wymieszane z bułka tartą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, przelewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułka tartą formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ½h. Upieczony całkowicie studzimy.




Sałatka:
Formę o takiej samej średnicy wykładamy folią spożywczą (ale nie dajemy jej pod rant tylko do góry, by wszelkie wytworzone sosy nie uciekły ;).
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawą do gyrosa. Dodajemy posiekanego w pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy i studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, odciskamy. Kukurydzę odcedzamy, a jajka kroimy w kostkę. Majonez łączymy z pikantnym ketchupem.
W okręgu układamy obok siebie pieczarki, np. tak jak u mnie, a pozostałe miejsca wypełniamy posiekanymi drobno marynowanymi podgrzybkami. Posypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy np. garnkiem i wstawiamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia. Przed podaniem delikatnie odwracamy do góry dnem dostawiając odpowiednich rozmiarów talerz i ściągamy rant. Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną, wtedy najlepiej pokroić porcje.



4 komentarze:

  1. Jejka wygląda przepysznie. Z chęcią bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie się prezentuje! :) myślę, że niejeden gość byłby zachwycony wizualnym wyglądem, jak i smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się do zrobienia tego cuda. Czy siemię lniane ma być w ziarenkach czy zmiksowane tj. w proszku?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.